Tato báze je vhodná pro klasickou italskou zmrzlinu zdobenou do nízkých kopců, nebo umístěnou ve vitríně s pozzettami (válcové nádoby s poklicí). Tato báze poskytuje zmrzlinám výraznou barvu a intenzívní chuť.
40500 g Mléko plnotučné (3,5% tuku)
4800 g Smetana 33% tuku
2400 g Sušené mléko odtučněné - mlékárna Hlinsko (kód: 1283)
8100 g cukr krupice
1200 g Dextróza (kód: 2126)
2700 g Glukóza 38/39 DE, sušený glukózový sirup (kód: 2693)
300 g Neutro 5 - stabilizátor za tepla i za studena pro zmrzlinu (kód: 2201)
Ve velké míse nejprve dokonale promícháme dohromady všechny cukry se stabilizátorem.
Ohřejeme mléko v pasteru na 25 °C (ne více kvůli ochraně proteinů).
Přimíchat sušené odstředěné mléko.
Při teplotě v pasteru na 40 °C přimíchat cukry a stabilizátor.
Směs se pasteruje automaticky, na několik sekund se dosáhne teploty 85 °C a následně se směs prudce zchladí na 4 °C.
Pro lepší konzistenci doporučujeme nechat zchlazenou směs v pasterizátoru uzrát minimálně 6 hodin (ideálně přes noc) při 4 °C.
———
———
———