Mléčná báze Neutro 5,3% tuku, 19,6% cukru, 60 kg

Tato báze je vhodná pro klasickou italskou zmrzlinu zdobenou do nízkých kopců, nebo umístěnou ve vitríně s pozzettami (válcové nádoby s poklicí). Tato báze poskytuje zmrzlinám výraznou barvu a intenzívní chuť.

Mléčná báze Neutro 5,3% tuku, 19,6% cukru, 60 kg

Receptura na pasterizátor 60 kg:

 40500 g Mléko plnotučné (3,5% tuku)

   4800 g Smetana 33% tuku

   2400 g Sušené mléko odtučněné - mlékárna Hlinsko (kód: 1283)

   8100 g cukr krupice

   1200 g Dextróza (kód: 2126)

   2700 g Glukóza 38/39 DE, sušený glukózový sirup (kód: 2693)

     300 g Neutro 5 - stabilizátor za tepla i za studena pro zmrzlinu (kód: 2201)

Postup s pasterizací:

  1. Ve velké míse nejprve dokonale promícháme dohromady všechny cukry se stabilizátorem.

  2. Ohřejeme mléko v pasteru na 25 °C (ne více kvůli ochraně proteinů).

  3. Přimíchat sušené odstředěné mléko.

  4. Při teplotě v pasteru na 40 °C přimíchat cukry a stabilizátor.

  5. Směs se pasteruje automaticky, na několik sekund se dosáhne teploty 85 °C a následně se směs prudce zchladí na 4 °C.

  6. Pro lepší konzistenci doporučujeme nechat zchlazenou směs v pasterizátoru uzrát minimálně 6 hodin (ideálně přes noc) při 4 °C.